// //]]>
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Φορολογικά Νέα

Ποιοι είναι οι νέοι φόροι σε Airbnb και ξενοδοχεία για το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών - Τι αλλάζει στις αγορές ακινήτων
Καταργούνται οριστικά τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς επεκτείνεται και στα ακίνητα η υποχρέωση για ηλεκτρονικές πληρωμές εφόσον το τίμημα είναι άνω των 500 ευρώ (που κατά τεκμήριο αφορά όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων)

17 Σεπ 2023 - 06:00

Picture 0 for Ποιοι είναι οι νέοι φόροι σε Airbnb και ξενοδοχεία για το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών - Τι αλλάζει στις αγορές ακινήτων
Πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής από το βήμα της ΔΕΘ 2023 κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα από το οικονομικό επιτελείο.
 
Η φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός βάζοντας στο κάδρο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται, τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
«Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εξήγγειλε την επιβολή υψηλότερου φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ σε όλα τα ξενοδοχεία, ειδικά στα πολυτελή για να ενισχυθεί το αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ενώ ανακοίνωσε την επιβολή ΦΠΑ και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα airbnb. 
 
Τέλος καταργούνται οριστικά τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς επεκτείνεται και στα ακίνητα η υποχρέωση για ηλεκτρονικές πληρωμές εφόσον το τίμημα είναι άνω των 500 ευρώ (που κατά τεκμήριο αφορά όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων). Ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να καταθέτει και απόδειξη ηλεκτρονικής συναλλαγής. Εδώ πολλαπλασιάζεται και το πρόστιμο, που από 100 ευρώ θα είναι πλέον το 2πλάσιο του τιμήματος της αγοράς.
 
ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις 
 
Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (π.χ. τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου). 
 
Σημειώνεται ότι το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σήμερα σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης. Αν και η φορολογία είναι ασύμφορη για τους διαχειριστές ωστόσο με το πλαίσιο αυτό δεν υποχρεώνονται να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων.
 
Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Αυτό όμως για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μην αναγκαστούν και οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.
 
Αύξηση τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία
 
Aυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2024 κατά 1 - 6 ευρώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, αναλογικά με τα αστέρια. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.   
 
Σήμερα από τον φόρο διαμονής εισπράττονται 144 εκατ. ευρώ ετησίως και με την νέα κλίμακα το έσοδο αυξάνεται κατά 240 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 384 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να χτιστεί ο ειδικός «κουμπαράς» που θα χρηματοδοτεί τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.
 
O Κυριάκος Μητσοτάκης απήυθυνε επίσης κάλεσμα στις εταιρείες να συνδράμουν και αυτές και προανήγγειλε επίσης υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.
 
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι:
 
Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών 
Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά
 
Κρατικά ομόλογα
 
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης αλλά και τη μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών. 
 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app