// //]]>
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Φορολογικές δηλώσεις: Αποκλείει παράταση το ΥΠΕΘΟ
Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου ζητούν λογιστές και επισημαίνουν προβλήματα - Έχουν κατατεθεί συνολικά 4,3 εκατ. από τις περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεις Ε1

09 Ιουλ 2024 - 08:00

Picture 0 for Φορολογικές δηλώσεις: Αποκλείει παράταση το ΥΠΕΘΟ
Μόλις «17 και σήμερα» απομένουν για την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά μία στις τρεις δεν έχει ακόμα υποβληθεί και οι λογιστές-φοροτεχνικοί ζητούν μετάθεση της διορίας έως 30 Σεπτεμβρίου. Ενδεχόμενο που απέκλειαν, πάντως, μέχρι και χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιμένοντας ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 26ης Ιουλίου.
 
Όπως αναφέρει το newmoney, από τις 25 Απριλίου πουν άνοιξε το σύστημα υποβολών, έχουν κατατεθεί συνολικά 4,3 εκατομμύρια από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που αναμένονται να υποβληθούν συνολικά εφέτος.
 
Στις ημέρες που απομένουν θα έπρεπε να υποβάλλονται σχεδόν 130.000 δηλώσεις την μέρα (ή πάνω από 150.000 κάθε εργάσιμη) που απομένει ως τις 26 Ιουλίου. Πρακτικά, όμως, μόνο μία μέρα από τις 25 Απριλίου συνέβη να υποβληθούν 130.000 δηλώσεις Ε1 (στις 2 Ιουλίου) και όλες οι άλλες δεν ξεπέρασαν ποτέ τις 100.000 ημερησίως, με εξαίρεση στις 26 και 27 Ιουνίου, όταν υποβλήθηκαν 115.000 την ημέρα και στις 2 Ιουλίου όπου έγινε αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ για 522.000 υπόχρεους μισθωτούς και συνταξιούχους.
 
Από την άλλη, πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) καταγράφει προβλήματα ακόμα και σε δηλώσεις που υπεβλήθησαν αυτόματα. Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της:
 
· Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
 
· Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, διότι μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
 
· Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
 
· Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
 
· Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
 
· Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
 
· Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
 
· Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.
 
· Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.
 
· Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών, λόγω ηλικίας.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΑΑΔΕ καλεί τους οι φορολογούμενοι να προβούν σε διόρθωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση ως τις 26 Ιουλίου.
 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app