Μπορεί να γλίτωσαν από τον βασικό ΕΝΦΙΑ, δεν γλίτωσαν όμως από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα
Μπορεί να γλίτωσαν από τον βασικό ΕΝΦΙΑ, δεν γλίτωσαν όμως από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή το φόρο που επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα ο λόγος τα οποία επιβαρύνονται τελικά με ΕΝΦΙΑ εφόσον ο ιδιοκτήτης τους πιάνεται στα δίχτυα του συμπληρωματικού φόρου.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Δεκέμβριο του 2013 κατά τη διαβούλευση για τον ΕΝΦΙΑ εκδηλώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από τους βουλευτές της περιφέρειας με αίτημα την πλήρη απαλλαγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων από το φόρο. Πράγματι στις διορθώσεις που έγιναν προστέθηκε διάταξη με την οποία απαλλάχθηκαν από το βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ (φόρος ανά τετραγωνικό) τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (στάνες μαντριά, αγροτικές αποθήκες κα). Μόνο που λόγω λάθους (;) δεν έγινε πρόβλεψη για απαλλαγή τους από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Έτσι η αντικειμενική αξία των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων προσμετράται για τον συμπληρωματικό φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστή 0,1% έως 1% ανάλογα με το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου. Ας δούμε και ένα παράδειγμα επιβάρυνσης.
Ένας κτηνοτρόφος διαθέτει ένα διαμέρισμα και ένα οικόπεδο συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Διαθέτει επίσης και μια κτηνοτροφική μονάδα και αγροτικά κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ. Επειδή η συνολική αξία των ακινήτων, μαζί με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ο αγρότης πιάνεται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και καλείται να πληρώσει φόρο 90 ευρώ.
Το θέμα έχει ήδη φτάσει ως διαμαρτυρία βουλευτών της περιφέρειας στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίησή του. Οι διορθωτικές διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθούν αύριο στη Βουλή.
Δε βρέθηκαν σχόλια
Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε