Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου ή άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993 έχουν δικαίωμα λήψης δεύτερης σύνταξης από το ΙΚΑ, εφόσοσν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια ηλικίας και τα ένσημα.
Το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο 52/2013 σύμφωνα με τη οποία διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή πλήρους δεύτερης σύνταξης είναι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, να έχουν συμπληρωθεί το λιγότερο 6.000 ημέρες ασφάλισης που αντιστοιχούν σε 20 έτη ασφάλισης.
Οι συντάξεις που χορηγούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γήρατος ή αναπηρίας, ενώ μπορεί να χορηγηθεί και σύνταξη με τις διατάξεις των ΒΑΡΕΩΝ & Ανθυγιεινών.
Οι δεύτερες συντάξεις γήρατος, χορηγούνται και μειωμένες, κατά 50%. Ειδικά για αυτή την κατηγορία, η εγκύκλιος ορίζει ότι μπορούν να χορηγηθούν μειωμένες κατά 50% για τους άνδρες που έχουν συμπληρώσει 4.800 μέρες ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Για τις γυναίκες πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο ίδιος αριθμός ημερών ασφάλισης, αλλά χρειάζεται το 60ο έτος της ηλικίας τους για όσες έχουν βγει στη σύνταξη πριν από την 1/1/2011, όριο που αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε επιπλέον χρόνο μέχρι το 2015.
Ίδιο όριο ηλικίας υπάρχει και για όσους έχουν ασφαλιστεί με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Αναφορικά με όσους δικαιούνται δεύτερη σύνταξη λόγω αναπηρίας, η προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιηθεί 3.600 ημέρες εργασίας, από τις οποίες να έχουν πραγματοποιηθεί οι 600 ημέρες εργασίας την τελευταία πενταετία. Το ποσό της σύνταξης καθορίζεται με βάση το ποσοστό αναπηρίας του κάθε ενδιαφερόμενου.
Τέλος, η εγκύκλιος ορίζει πως όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση και των διατάξεων για να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης και να επωφεληθούν και δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ.
Δε βρέθηκαν σχόλια
Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε