// //]]>
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

ΕΦΚΑ: Έρχεται ασφαλιστική ικανότητα με μικρές οφειλές έως 100 ευρώ για επαγγελματίες – Ποιους αφορά
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αν μηδενίσουν τις οφειλές τους, η εξόφληση θα εμφανιστεί στην καρτέλα τους στον ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα

15 Μαρ 2024 - 08:45

Picture 0 for ΕΦΚΑ: Έρχεται ασφαλιστική ικανότητα με μικρές οφειλές έως 100 ευρώ για επαγγελματίες – Ποιους αφορά
Μικρές οφειλές της τάξης ακόμα και των 20 ευρώ εμποδίζουν τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που ενώ πιστεύουν ότι έχουν αποπληρώσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους, έχουν αφήσει πιθανότατα εν αγνοία τους ένα μικρό ποσό απλήρωτο και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα.
 
Ακόμη, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αν μηδενίσουν τις οφειλές τους, η εξόφληση θα εμφανιστεί στην καρτέλα τους στον ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα.
 
Ο ΕΦΚΑ ήδη παρέχει διευκολύνσεις, όπως να προσέλθουν σε ένα υποκατάστημα χωρίς ραντεβού για να τακτοποιήσουν επί τόπου την ασφαλιστική τους ικανότητα ενώ πιθανότατα να προωθηθεί διάταξη αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει στην ΑΑΔΕ για τις μικρές οφειλές.
Το πλαφόν της ελάχιστης οφειλής
 
Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου «κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μία ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που έχουμε για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό ακόμα και αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα».
 
Η μικρή αυτή οφειλή πιθανώς θα προσδιοριστεί στα 100 ευρώ.
 
Οι χρηστικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο μη μισθωτός ασφαλισμένος είναι οι εξής:
 
 
Δε φτάνει να αποπληρώσει κανείς την οφειλή.
 
Πρέπει:
 
να μεταβεί σε ένα υποκατάστημα με την απόδειξη πληρωμής της τράπεζας και την ίδια στιγμή να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα.
να υποβάλλει σκαναρισμένη την απόδειξη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να του δοθεί η ασφαλιστική ικανότητα μετά από δύο εργάσιμες ημέρες.
 
Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας και του ΕΦΚΑ ισχύουν τα εξής μέτρα για την διευκόλυνση των μη μισθωτών συμπολιτών μας, που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.
 
Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), μπορούν:
 
Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον, να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.
Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton, και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.
Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη από χθες απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
 
 
Επειδή παρατηρείται ότι η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα, εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:
 
Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο
Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και
Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.ΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao
 
Οι προϋποθέσεις για μη μισθωτούς
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους.
 
Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι, είτε
 
να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε
να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην Α.Π.Δ. από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.
 
Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη Χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και Κέντρα Υγείας.
 
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.
 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app