// //]]>
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Ν. Ρουμπινί: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να αποφύγει τον στασιμοπληθωρισμό
Ο Ρουμπινί σύστησε επίσης το σορτάρισμα των αμερικανικών μετοχών έως το τέλος του έτους και είπε ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στις αγορές πιστώσεων και ομολόγων

18 Σεπ 2023 - 14:40

Picture 0 for Ν. Ρουμπινί: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να αποφύγει τον στασιμοπληθωρισμό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων για να αποτρέψουν τον «στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του οικονομολόγε.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ρουμπινί είπε ότι η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και ότι η όποια συζήτηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι πρόωρη.
 
Η ΕΚΤ και η ΒΟΕ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο δίλημμα απ’ ό,τι η Fed, επειδή οι τιμές στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, είπε.
 
Η ΒΟΕ «πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια έως το 5,75%», σημείωσε από το 5,25% που είναι σήμερα, ενώ μία επιπλέον αύξηση 25 μονάδων βάσης αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη.
 
Ο Ρουμπινί είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Dr. Doom» λόγω της απαισιοδοξίας τους. Ωστόσο, είχε προειδοποιήσει σωστά πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και έχει πολλούς followers στα social media λόγω των συχνά αντισυμβατικών του απόψεων.
 
Συστήνει σορτάρισμα των αμερικανικών μετοχών 
 
Σήμερα, σύστησε το σορτάρισμα των αμερικανικών μετοχών έως το τέλος του έτους και είπε ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στις αγορές πιστώσεων και ομολόγων. Μία πτώση 10% των αμερικανικών μετοχών είναι πιθανή δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη θα είναι ακόμη χειρότερη σε άλλα χρηματιστήρια.
 
Η ΕΚΤ και η ΒΟΕ αντιμετωπίζουν το δίλημμα μεταξύ αφενός του υψηλού πληθωρισμού και αφετέρου της επιβράδυνσης της οικονομίας. «Αυτό είναι δίλημμα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τη ΒΟΕ… Από τη μία πλευρά, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα τους οδηγήσει πιθανό να σταματήσουν σε αυτό το χρονικό σημείο. Από την άλλη πλευρά, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ υψηλότερος από τον στόχο, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν (τα επιτόκια) πολύ υψηλότερα».
 
Με πληροφορίες από Bloomberg
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app