Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι σε λειτουργία το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Voria και του Τάσου Τασιούλα, έο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου κατά την 87η ΔΕΘ.
Είπε ότι ήθελε να αρχίσει η εμπορική λειτουργία του στο πρώτο εξάμηνο του 2024, όμως αυτό πλέον βγαίνει από τη σκέψη όλων, διότι, όπως τόνισε «απαιτείται περισσότερος χρόνος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργία».
Συνεπώς, όπως δήλωσε, οι Θεσσαλονικείς θα μπουν στο μετρό στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, τελεσίδικα, χωρίς όμως να γίνουμε σοφότεροι εάν θα είναι στην αρχή ή στο τέλος του εξαμήνου… Διότι άλλο ο Ιούλιος κι άλλο τα Χριστούγεννα του 2024.
Πάντως, ο πρωθυπουργός με την εμπειρία της μετακίνησης με το μετρό Θεσσαλονίκης, στα δοκιμαστικά δρομολόγια, είπε ότι είναι βέβαιος πως το έργο θα αποζημιώσει τους πολίτες για την αναμονή μόλις λειτουργήσει.
Όπως είπε, απαιτείται λίγο περισσότερος χρόνος για δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο και ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή από τους Θεσσαλονικείς, σημειώνοντας ότι «στο τέλος το έργο θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω, όταν με το καλό λειτουργήσει».
Η επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης
Σε άλλη ερώτηση της Voria, αναφορικά με τα οφέλη της κοινωνίας από την επενδυτική βαθμίδα ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για τη χώρα, έχει τη σημειολογία της πιστοποίησης της καλής πορείας της εθνικής οικονομίας, συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αναβάθμιση της χώρας, στη μείωση κόστος δανεισμού της χώρας και άρα σε καλύτερους όρους δανεισμού των πολιτών.
«Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα διότι είναι αυτή η οποία ανοίγει για τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης, τις οποίες δεν είχαμε στο παρελθόν επειδή ακριβώς πάρα πολλές πηγές κεφαλαίων δεν επένδυαν ποτέ σε μία χώρα που δεν είχε επενδυτική βαθμίδα. Αλλά νομίζω ότι και είναι σημαντική για λόγους σημειολογίας και πιστοποίησης πρόοδου που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία σε πολλά επίπεδα για την προσέλκυση επενδύσεων, για την αναβάθμιση της χώρας σε οικονομικό αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο και φυσικά για τη μείωση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις, για την ελληνική Δημοκρατία, κάτι εξαιρετικά σημαντικό σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Θέλω να θυμίσω ότι τα επιτόκια δεν καθορίζονται από τη χώρα μας, καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει επιλέξει μία επιθετική στρατηγική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, το επιτόκιο αναφοράς έχει τη σημασία του, αλλά μεγάλη σημασία για εμάς έχει και το spread, δηλαδή πόσο πάνω από αυτό το επιτόκιο δανειζόμαστε και σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει κάτι που θα φαινόταν αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια: να δανείζεται πιο φθηνά από ότι η Ιταλία και να προσεγγίζει το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Κι όσο θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο όφελος, προφανώς, θα έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Αυτή είναι η μεγάλη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ωστόσο πως αναγνωρίζει ότι το ζήτημα, το οποίο καίει τους πολίτες είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. «Δεν θα επαναλάβω τις δράσεις για τις οποίες μίλησα πριν, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα λέγοντας "ουφ, πετύχαμε ένα σημαντικό στόχο, τώρα εντάξει, ας μπουν τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο". Δεν είναι έτσι. Το κύριό μας μέλημα για τους επόμενους μήνας θα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις ενός μεγάλου διενθούς προβλήματος που είναι η παγκόσμια έκρηξη στις τιμές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών», τόνισε.