// //]]>
Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Επίκαιρα Θέματα

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία - Ποια καύσιμα επιδοτούνται
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεπέρασαν τις 800.000

05 Δεκ 2023 - 10:31

Picture 0 for Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία - Ποια καύσιμα επιδοτούνται
«Εκπνέει» πολύ σύντομα η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το φετινό επίδομα θέρμανσης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν το αίτημά τους το αργότερο έως την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.
 
Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που φέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ, πρόκειται να καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεπέρασαν τις 800.000 και αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό όσο πάνε να… «σφίξουν» τα κρύα. Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα myΘέρμανση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων φτάσει και το 1 εκατ. Προσοχή όμως: Οσοι κάνουν τώρα αίτηση πάνε για την πληρωμή του Φεβρουαρίου.
 
 
Σε τρεις δόσεις οι πληρωμές
 
Να σημειωθεί ότι η πληρωμή του επιδόματος θα καταβληθεί σε τρείς δόσεις:
 
-Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
 
 
-Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
 
-Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024. 
 
Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.
 
Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο.
 
Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.
 
Πώς θα κάνετε την αίτηση
 
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
 
 
-Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ.) του αιτούντος προσώπου - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
-Το ονοματεπώνυμό του,
-Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του
-Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
-Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
-Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
-Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
-Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
-Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
 
Ποια καύσιμα συμμετέχουν
 
Οι αγορές που αφορούν σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. 
 
Θα πρέπει ο κάθε δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από την 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του.
 
Κατ' εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024. 
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app