Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες υποθέσεις, που το δημόσιο μπορεί να εισπράξει σημαντικά ποσά.
Σπεύδουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά στην εφορία προκειμένου να «κλείσουν» τις εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε και πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός αναλαμβάνει τον εντοπισμό των υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του δημοσίου. Ουσιαστικά θα αναζητηθούν οι υποθέσεις, που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των εσόδων και οι οποίες όπως προαναφέρθηκε στο τέλος του έτους παραγράφονται. Με βάση τη νομοθεσία οι υποθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί παραγράφονται στην πενταετία κάτι που σημαίνει στο τέλος του έτους παραγράφεται η χρήση του 2018.
Οι έλεγχοι, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες υποθέσεις, που το δημόσιο μπορεί να εισπράξει σημαντικά ποσά. Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα αρκετοί θα λάβουν σημείωμα από την εφορία για να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη, κατά την εφορία, προσαύξηση της περιουσίας τους.
Σε όσες υποθέσεις ο έλεγχος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση πληροφοριών, όπως για παράδειγμα εισοδήματα εξωτερικού τα οποία δεν είχαν περάσει ποτέ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προφανώς δεν έχουν δηλωθεί μπορούν να ελεγχθούν σε βάθος 10ετίας. Δηλαδή, ο έλεγχος μπορεί να φθάσει μέχρι τη χρήση του 2013. Οι ελεγκτές όλων των μηχανισμών καλούνται λοιπόν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμού και να συσχετίσουν δηλωθέντα εισοδήματα με τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που εντοπιστούν κινήσεις κεφαλαίων (που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογία) από Ελλάδα προς το εξωτερικό η παραγραφή είναι πενταετής καθώς πρόκειται για πληροφορίες που ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.
Ένας ακόμα λόγος που ξεκινούν νωρίτερα οι έλεγχοι οφείλεται σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει τον χρόνο επίδοσης της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου, κατόπιν ελέγχου. Το ΣτΕ έκρινε ότι, τόσο η έκδοση όσο και η γνωστοποίησή του στον ελεγχόμενο θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους και όχι αργότερα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων καθώς οι φορολογούμενοι λαμβάναν την πράξη προσδιορισμού του φόρου μετά τη λήξη της περιόδου παραγραφής.
Οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του έτους
Οι φορολογικές υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Όποια επιχείρηση ή φορολογούμενους δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2018 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2024, και έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις δεν μπορεί να ελεγχθεί από την 1-1-2025.
Ο έλεγχος φτάνει στη 15ετία. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2008.