// //]]>
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικού Βιβλιαρίου (Υ.Δ.Α.Α.Β.)
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea για το τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος όταν διαπιστώσει απώλεια ασφαλιστικού βιβλιαρίου

06 Μαι 2010 - 06:16

Picture 0 for Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικού Βιβλιαρίου (Υ.Δ.Α.Α.Β.)
Γενικά

Η έγκαιρη και επιμελής συγκέντρωση και διατήρηση όλων των στοιχείων τα οποία θα χρειαστούν για να πάρουμε την σύνταξή μας ή άλλες παροχές, είναι στοιχείο των ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας.

Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική αν αφορά περιόδους του εργασιακού μας βίου, κατά τις οποίες δεν υπήρχε μηχανογραφικό σύστημα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή πριν από την 1.1.2002).

Πριν την από την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ ΙΚΑ), στις περισσότερες περιοχές της χώρας, υπήρχε το σύστημα ασφάλισηςμε την επικόλληση των ενσήμων στα ασφαλιστικά βιβλιάρια.

Σε ελάχιστες περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Θεσσαλονική, από τον Ιούλιο 1996 λειτούργησε πιλοτικά το μηχανογραφικό σύστημα με την ονομασία "Εσοδα-Ασφάλιση», από το οποίο μπορούν οι ασφαλισμένοι να αντλήσουν στοιχεία της ασφάλισής τους.

Επίσης, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις διέθεταν δικό τους μηχανογραφικό σύστημα και η ασφάλιση των εργαζόμενων αυτών γινόταν με τα Ατομικά Δελτία ΕΙσφορών (Α.Δ.ΕΙ.)

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ασφαλισμένος έχασε ή καταστράφηκε κάποιο ή κάποια από τα ασφαλιστικά του βιβλιάρια με τα επικολληθέντα ένσημα.

Η έγκαιρη διαπίστωση της απώλειας, δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για να βρεθούν τα απαραίτητα στοιχεία της ασφάλισής του, από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 
Τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος όταν διαπιστώσει απώλεια ασφαλιστικού βιβλιαρίου

Πρώτα θα πρέπει να διαπιστώσει αν η επίμαχη περίοδος είναι πριν ή μετά την 01/01/2002.
 
Για μετά την 1/1/2002 δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί ο ασφαλισμένος μπορεί να αποτανθεί στην υπηρεσία Εσόδων του ΙΚΑ της περιοχής του και να ζητήσει εκτύπωση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.
    
Με αίτησή του μπορεί να ζητήσει ακόμη την επανέκδοση του Αποσπάσματος Λογαριασμού Ασφάλισης (μπλε καρτέλα) η οποία θα του αποσταλεί στη διεύθυνση κατοικίας του.
 
Βεβαίως, έχει πλέον την δυνατότητα να πιστοποιηθεί ως χρήστης της ιστοσελίδας www.ermis.gov.gr και να εκδίδει απόσπασμα του ατομικού του λογαριασμού από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή (βλέπε σχετική ανάρτηση e-voria)
 
Αν η απώλεια του ασφαλιστικού βιβλιαρίου αφορά περίοδο που ίσχυσε το σύστημα με ΑΒΑ (για τις περιοχές Χαλκίδας, Θεσσαλονίκης από 1/7/96 , Πάτρας, Ιωαννίνων,Ηρακλείου Κρήτης ) τότε θα αποτανθεί στο ΙΚΑ που έλεγχε την επιχείρηση στην οποία απασχολείτο και θα ακολουθήσει την διαδικασία επανέκδοσης ΑΒΑ.
 
Αν η απώλεια αφορά Ατομικό Δελτίο ΕΙσφορών για επιχείρηση που διέθετε δικό της μηχανογραφικό σύστημα, τότε απευθύνεται στο Υποκ / μα ή Παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου διαμονής του και ζητά την επανέκδοση του ΑΔΕΙ.
 
Αν η απώλεια ή η καταστροφή του ασφαλιστικού βιβλιαρίου αφορά περίοδο με επικολληθέντα ένσημα, τότε απευθύνεται: στο Τμήμα Μητρώου και ζητεί την συμπλήρωση του εντύπου Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικού Βιβλιαρίου (ΥΔΑΑΒ).

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δηλώσει την επωνυμία και την διεύθυνση του εργοδότη όπου απασχολήθηκε, τον Αριθμό Γενικού Μητρώου του εργοδότη (εάν γνωρίζει τον αριθμό) και την χρονική περίοδο που απασχολήθηκε και έχασε το ασφαλιστικό του βιβλιάριο.

Η Δήλωσή του θα μεταβιβαστεί το αρμόδιο Υποκ / μα ή Παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έλεγχε τον εργοδότη και θα αναζητηθούν τα στοιχεία της ασφάλισης από τον εργοδοτικό φάκελο (Μισθολογικές καταστάσεις, Βιβλίο Ελέγχου Εργοδότη κλπ).

Ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν, εκδίδεται απόφαση δεκτή, μερικά δεκτή ή απρριπτική του αιτήματος του ασφαλισμένου και του κοινοποιείται.

Εφόσον η ΥΔΑΑΒ γίνειδεκτή ή μερικά δεκτή, ο αριθμός των ημερών εργασίας που του αναγνωρίζονται, λαμβάνονται υπόψη στην προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης για τη χορήγηση σύνταξης.
 
Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app