// //]]>
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Τι μπορεί να συμβεί με την κατάσχεση αγροτικών ενισχύσεων για φορολογικές οφειλές
Τι λέει ο νόμος και ποια η ουσία της επιδότησης

07 Νοε 2018 - 09:06

Picture 0 for Τι μπορεί να συμβεί με την κατάσχεση αγροτικών ενισχύσεων για φορολογικές οφειλές

 

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογική αρχή προχωρά σε κατάσχεση της βασικής αγροτικής ενίσχυσης, η οποία παρακρατείται είτε μερικώς είτε ολικώς, έναντι φορολογικών ή ασφαλιστικών οφειλών.

 

Παλαιότερη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα, με αριθμό 465/99 αναφέρει ότι εάν η επιδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος για την κάλυψη δαπάνης ή απώλειας εισοδήματος λόγω παραλείψεως του δικαιούχου, τότε η κατάσχεση ή ο συμψηφισμός δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Ωστόσο το ΝΣΚ διευκρίνιζε ότι η κατάσχεση που αφορά σε χρήματα που σχετίζονται με μελλοντική αγροτική επένδυση ή επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος, δεν πραγματοποιείται υπό προϋποθέσεις. Προϋπόθεση είναι να τη διαθέσει ο αγρότης – δικαιούχος για την εκτέλεση της επένδυσης, για την οποία προορίζεται η βασική αγροτική ενίσχυση.

 

Τι είναι η βασική ενίσχυση

 

Θυμίζουμε ότι η βασική ενίσχυση είναι το ποσό που εκταμιεύεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, και αφορά στην οικονομική στήριξη των αγροτών, ωστόσο δεν εμπίπτει στο ακατάσχετο του άρθρου 32 του νόμου 4314/2014. Επί της ουσίας απο τη στιγμή που το ποσό της ενίσχυσης κατατίθεται σε τράπεζα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορεί να κατασχεθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διάταξη που να το απαγορεύει.

 

Πρόταση για θέσπιση ακατάσχετου

 

Με δεδομένο παρόλ’ αυτά το γεγονός, ότι η ενίσχυση αποτελεί στήριγμα σε περίπτωση απρόβλεπων παραγωγικών συνθηκών, που διαμορφώνονται από παράγοντες όπως είναι ο καιρός, με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων ή την καταστροφή μέρους ή όλης της σοδειάς, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε προτείνει τη θέσπιση ακατάσχετου για τη βασική ενίσχυση.

 

Βασικό σημείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι μία κακή χρονιά λόγω καιρικών συνθηκών ή ασθενιών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μίας αγροτικής επιχείρησης, γι’ αυτό και προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η βασική ενίσχυση, εξασφαλίζοντας τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής και των μέσων που την εξασφαλίζουν.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app