«Ψαλιδισμένο» θα είναι το φετινό κοινωνικό μέρισμα, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρότερος από τα 720 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί πέρυσι για την ενίσχυση 3,4 εκατ. νοικοκυριών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα ληφθούν το Νοέμβριο που θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα, ενώ το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με εφάπαξ ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, να γίνει με βάση το περσινό «μοντέλο», δηλαδή με ενίσχυση των νέων ανέργων που δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

 

Το πακέτο παρεμβάσεων για το κοινωνικό μέρισμα αφορά τις εξής παραμέτρους:

 

- έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα αφορά μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Πέρυσι το ύψος του ποσού ήταν 400 ευρώ και οι ωφελούμενοι περί τους 55.000.

 

- εφάπαξ ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν ή όχι το ΚΕΑ.

 

- καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς (ειδικά μισθολόγια).

 

Αν η κυβέρνηση επιλέξει να διατηρήσει και φέτος τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και τον ίδιο αριθμό δικαιούχων, τότε το ποσό του μερίσματος θα υποχωρήσει αισθητά, ίσως στο 40% του περσινού (από 250 έως 1.350 ευρώ το 2017).

 

Πέρυσι, στα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος δεν έπρεπε να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ. Νοικοκυριό με 4 ενήλικα μέλη και συνολικό εισόδημα 16.200 ευρώ λάμβανε μέρισμα 875 ευρώ.

 

Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί και συνολικό εισόδημα 12.200 ευρώ λάμβανε μέρισμα 612,5 ευρώ, ενώ ζευγάρι τρίτεκνων και συνολικό εισόδημα 20.000 λάμβανε μέρισμα 562,5 ευρώ.

 

Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

 

Σε ότι αφορά την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, η ρύθμιση θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και αναμένεται να αυξηθεί το κονδύλι ώστε να αυξηθεί και η επιδότηση.

 

insider.gr