// //]]>
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Πώς θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις το φόρο διαμονής
Αποκλειστικά με γραπτή δήλωση προς το παρόν

07 Φεβ 2018 - 08:40

Picture 0 for Πώς θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις το φόρο διαμονής

Tου Γιώργου Λαμπίρη

 

Με ειδικό έντυπό – δήλωση απόδοσης φόρου, θα δηλώνουν τα στοιχεία που αφορούν στο φόρο διαμονής, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών φιλοξενίας, και διατηρούν ξενοδοχεία ή καταλύματα στην ελληνική επικράτεια.

 

Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να υλοποιηθεί και η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο Taxis. Θυμίζουμε ότι υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους, είναι όσοι επιχειρηματίες διατηρούν ξενοδοχεία, τα οποία διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής, παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής τουλάχιστον πρωινού γεύματος. Την ίδια υποχρέωση θα πρέπει να τηρούν τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό.

Η απόδοση του φόρου θα γίνεται με βάση τα παραστατικά που εκδίδονται απο την 1η Ιανουαρίου του 2018 και μετά, είτε πρόκειται για τιμολόγια, είτε για αποδείξεις λιανικής.

 

Tι πρέπει να αναγράφουν οι υπόχρεοι συμπληρώνοντας τη δήλωση

 

Στη δήλωση απόδοσης φόρου διαμονής, ο υπόχρεος εκτός από την επωνυμία και τη μορφή της επιχείρησης (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε.) θα πρέπει να αναγράφει τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου, καθώς και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπάγονται στο συγκεκριμένο ΑΦΜ, το οποίο αφορά η απόδοση του φόρου.

 

Kανονικά θα δηλώνονται και οι δωρεάν διανυκτερεύσεις

 

Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώνεται ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων δωματίων και κλινών, καθώς και ο συνολικός αριθμός δωματίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη φορολογική χρήση, στην οποία περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις δωρεάν διαμονής, οι οποίες θα πρέπει να δηλώνονται, παρά το γεγονός ότι δεν επιβαρύνονται με φόρο.

 

Στο σημείο του εντύπου, στο οποίο δηλώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων, θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα δωμάτια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κρεβατιών που διαθέτουν, ενώ στον αριθμό των διαθέσιμων κλινών δηλώνεται το σύνολο των κρεβατιών του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δωματίων που διαθέτει.

 

Οι υπόχρεοι θα πρέπει επίσης να δηλώνουν το συνολικό αριθμό των ημερήσιων χρήσεων , την κατηγορία του ξενοδοχείου. Στην περίπτωση του καταλύματος ισχύουν τα αντίστοιχα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να δηλώνει ο εκάστοτε επιχειρηματίας ή νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Υπόδειγμα   εδώ

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app