// //]]>
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Πώς δηλώνονται τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί
Πώς φορολογούνται τα ενοίκια

21 Ιουν 2019 - 12:01

Picture 0 for Πώς δηλώνονται τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί

Παγίδα πληρωμής φόρου εισοδήματος για ενοίκια τα οποία δεν έχουν εισπράξει αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για ιδιοκτήτες οι οποίοι, λόγω της κρίσης, βρίσκονταν και πολλοί βρίσκονται ακόμη, αντιμέτωποι με μισθωτές που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση της καταβολής του συμφωνημένου μισθώματος. Στο παρελθόν η μη πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί ήταν μια σχετικά απλή διαδικασία: ο ιδιοκτήτης υπέβαλε στην εφορία μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο της απαίτησής του από τον μισθωτή και έτσι απαλλασσόταν από την φορολόγηση για αυτά τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Από το 2015, ωστόσο, η διαδικασία άλλαξε. Έγινε περισσότερο κοστοβόρα για τον ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με όσα προβλέπει πλέον η νομοθεσία θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Πρακτικά ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένα από τα παραπάνω δικαιολογητικά έως τις 29 Ιουλίου και να το προσκομίσει στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται. Το δικαιολογητικό αυτό μπορεί να είναι απλό φωτοαντίγραφο. Η εφορία στη συνέχεια προχωρά στο "ξεκλείδωμα" του σχετικού κωδικού στη φορολογική δήλωση.

Τα ανείσπρακτα εισοδήματα δηλώνονται στο έντυπο "ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ" Ε2 και μεταφέρονται αυτόματα σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία., προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους.

Δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση, διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα κλπ.).

Πώς φορολογούνται τα ενοίκια

Τα ενοίκια φορολογούνται με ειδική φορολογική κλίμακα η οποία έχει ως εξής:

- εισόδημα έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%

-από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35%

-από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%

Επιπλέον, στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης που ανάλογα με τον ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου από κάθε πηγή ανέρχεται ακόμη και στο 10%

Τέλος, στα ενοίκια από επαγγελματικές μισθώσεις επιβάλλεται και χαρτόσημο ύψους 3,6% το οποίο επιβαρύνει τη μίσθωση.

 

capital.gr

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app