// //]]>
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Πάνω από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις
Στα 100 δισ. οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

13 Δεκ 2017 - 08:59

Picture 0 for Πάνω από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Στην περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών τηςπροχωράει η ΑΑΔΕ, τη στιγμήπου το φοροκυνηγητόσυνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν εκκρεμότητες με τη φορολογική αρχή και 1.718.371 άτομα είναι εκτεθειμένα σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τον Οκτώβριο, έναντι  1.724.708 το Σεπτέμβριο.

 

Η Αρχή επιδιώκει την ενίσχυση ηλεκτρονικών μέσων που χρησιμοποιεί για την είσπραξη οφειλών προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κάτι που φαίνεται και από την πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού για τον εντοπισμό των οφειλετών με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

 

Νέο προσωπικό σε εφορίες και τελωνεία

 

Παράλληλα ενισχύει με νέο αίμα τις ελεγκτικές αρχες τόσο σε εφορίες, όσο και σε τελωνεία, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αφορά στην πρόσληψη συνολικά 44 ατόμων για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δοκίμων υπαλλήλων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεξάρτητη αρχή επιδίδεται σε ανελέητο φοροκυνηγητό, παρά την μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

 

Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία κατασχέσεων που προκύπτουν από την ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι 180.000 φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν στο στόχαστρο της εφορίας στη διάρκεια του έτους που διανύουμε, και τους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης οφειλών.

 

Στο στόχαστρο μισθοί και συντάξεις

 

Μεταξύ των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, είναι μεταξύ άλλων μισθοί και συντάξεις σε καθημερινή βάση.

 

Σημειώνεται ότι η αδυναμία πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων από την αρχή του έτους έως και τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 10,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, σε σχέση με τα 9,2 δισ. ευρώ έως και το Σεπτέμβριο.

 

Χρέη που αγγίζουν τα 100 δισ.

 

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι απολύτως ενδεικτικά της εικόνας που περιγράφουμε, καθώς το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών – τόσο παλαιών όσο και νέων – έχουν ανέλθει πλέον στα 99,8 δισ. ευρώ, ενώ τα 89,3 δισ. ευρώ από αυτά αντιστοιχούν σε παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν πριν από το 2017.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app