// //]]>
Κυριακή 05 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Νέες διασταυρώσεις για εμβάσματα του εξωτερικού προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ
Σε φυσικά και νομικά πρόσωπα

23 Ιουλ 2015 - 08:59

Picture 0 for Νέες διασταυρώσεις για εμβάσματα του εξωτερικού προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

Κατά προτεραιότητα ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που μετέφεραν τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό μεγάλα ποσά καταθέσεων θα ξεκινήσουν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά από εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

 

Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως χθες σε μια από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει όλα τα στοιχεία για τα εμβάσματα που έχουν γίνει προς το εξωτερικό από την αρχή της κρίσης, και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν να διασταυρώσουν τα ποσά των εμβασμάτων με τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστωθεί πόσα από αυτά είναι νομίμως δηλωμένα.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης φέρεται να έχει ψηλά στις προτεραιότητες του τη διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» σε υποθέσεις φορολογουμένων με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

 

Το ΣΔΟΕ άλλωστε έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους την προεργασία για τη δημιουργία λίστας φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό αντίστοιχης με εκείνη που είχε δημιουργηθεί με στοιχεία 54.000 Ελλήνων φορολογουμένων που μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ανάμεσα στο 2009 και το 2011 καταθέσεις άνω των 22 δισ. ευρώ.

 

Τα στοιχεία εμβασμάτων περιέρχονται στην κατοχή της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ από τις τράπεζες και περιλαμβάνουν τα ονόματα των καταθετών, τον ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.

 

Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα πολίτες και επιχειρήσεις που έβγαλαν το τελευταίο πεντάμηνο με εμβάσματα πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό (έκαστος).

 

Σημειώνεται πως από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 29 Ιουνίου 2015 οι εκροές καταθέσεων αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ.

 

Newsroom ΔΟΛ

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app