// //]]>
Πέμπτη 02 Μαΐου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Σχόλια - Αναλύσεις

Έως 28 Φεβρουαρίου οι βεβαιώσεις αποδοχών και εισοδημάτων
Τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος

15 Ιαν 2019 - 09:38

Picture 0 for Έως 28 Φεβρουαρίου οι βεβαιώσεις αποδοχών και εισοδημάτων

 

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για το φορολογικό έτος 2018, που αφορά στην υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαώματα, μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Σημειώνεται ότι για περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα, από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της βεβαίωσης, είναι η προηγούμενη ημέρα της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

 

Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της βεβαίωσης, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχημένης καταχώρησης των βεβαιώσεων στο TAXIS. Tαυτόχρονα, αποδίδεται αυτόματα στον αποστολέα – υπόχρεο, ο μοναδικός αριθμός καταχώρησης.

 

Υπόχρεοι για την υποβολή των στοιχείων βεβαιώσεων, είναι όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59,61,62 και 64 του νόμου 4172 του 2013, με εξαίρεση τους συμβολαιογράφους κατά την υπογραφή του συμβολαίου για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.

 

H υποχρέωση χορήγησης της βεβαίωσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα χορηγείται όταν έχει γίνει παρακράτηση φόρου, και οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναγράφουν στη βεβαίωση το σύνολο των αμοιβών που προκύπτει από μισθωτή εργασία, συντάξεις, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα, που κατέβαλαν στη διάρκεια του 2018 καθώς και το φόρο που παρακρατήθηκε.

 

Aνάλογη υποχρέωση υφίσταται και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, όταν δικαιούχος των εισοδημάτων για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση είναι νομικό πρόσωπο με ελληνική υπηκοότητα ή νομική οντότητα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα αλλοδαπού νομικού προσώπου. Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της απόφασης ΠΟΛ που επισυνάπτουμε, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές, οι οποίες να υπόκεινται σε παρακράτηση. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που δεν εντάσσονται στις αμοιβές από παροχή υπηρεσιών της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν.4172/2013 και συνεπώς δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

 

Δείτε   εδώ  ολόκληρη την εγκύκλιο.

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app