// //]]>
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
logo
Φορολογική Βιβλιοθήκη

Πρακτικός Οδηγός

Εισφορές αυτοαπασχολουμένων 2019: Ποιες εκπτώσεις διατηρούνται, ποιες καταργούνται
Έτσι από 1/1/2019 ως ασφαλιστέο εισόδημα θα θεωρείται το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος του πιο πρόσφατου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους και των εισφορών που καταβλήθηκαν.

19 Σεπ 2018 - 09:34

Picture 0 for Εισφορές αυτοαπασχολουμένων 2019: Ποιες εκπτώσεις διατηρούνται, ποιες καταργούνται

λλάζει ο "χάρτης" των εκπτώσεων στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών από την 1η Ιανουαρίου 2019. 

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, δεν θα ισχύουν από το 2019 οι εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων υπέρ επικουρικού -εφάπαξ.

 

Ωστόσο, θα  συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιες εκπτώσεις (έως 50%) για τις εισφορές υπέρ κύριας -σύνταξης και υγείας.  Επίσης, όπως ήδη προβλέπεται, καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού όλων ανεξαιρέτως των εισφορών.

 

Θρυαλλίδα για τις αλλαγές αυτές δεν είναι άλλη από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 83ης ΔΕΘ σχετικά με τις εισφορές.

 

Αυτές, υπενθυμίζεται, ότι  προβλέπουν από το 2019 εισφορές  κύριας ασφάλισης 13,3% (έναντι 20%) για τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα άνω των 7032 ευρώ ετησίως, ελάχιστες  εισφορές επικουρικού και εφάπαξ που αντιστοιχούν στο 11% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (11% Χ 586 ευρώ =64,5 ευρώ), αλλά και εισφορές 13,3% για τους αυτοαπασχολούμενους με έως 5 έτη ασφάλισης.

 

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι παραπάνω αλλαγές στις εισφορές, θα συνοδευθούν το 2019 και από αλλαγές στις εκπτώσεις τις οποίες προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και οι μετέπειτα επικαιροποιήσεις του για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

 

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως:


1. Για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (δηλαδή 6, 7,8 κλπ.) θα ισχύουν τα ακόλουθα:

 

* Και το 2019  θα συνεχίσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) για όσους δηλώνουν πάνω από 7032 ευρώ.  Έτσι πχ όσοι δηλώνουν εισόδημα 7032 έως 13.000 ευρώ ετησίως θα έχουν έκπτωση 50% στις παραπάνω εισφορές.  Όπως αναφέρθηκε, θα ισχύουν ενιαίες ελάχιστες εισφορές ύψους 64,5 ευρώ, ενώ όποιος ασφαλισμένος θέλει και μπορεί, να πληρώνει μεγαλύτερο ποσό.

 

* Αντίθετα, δεν θα ισχύουν οι ίδιες εκπτώσεις έως 50% για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπως ίσχυαν τυπικά, αν και όχι ουσιαστικά (δεδομένου ότι δεν είχαν καταλογισθεί οι σχετικές εισφορές στους κατά το νόμο υπόχρεους) έως και φέτος.

 

2. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και μηχανικούς με έως 5 έτη ασφάλισης (δηλαδή από 1 έως και 5), θα ισχύουν τα εξής :

 

* Παύουν να ισχύουν οι εκπτώσεις στις εισφορές κύριας ασφάλισης.


Έτσι δεν θα ισχύουν οι εισφορές 14% για τα πρώτα δύο χρόνια ασφάλισης και 17% για τα επόμενα τρία. Αντί αυτών θα ισχύσει ένα ενιαίο ποσοστό –χαμηλότερο από τα δύο παραπάνω – και συγκεκριμένα το 13,3% για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης.

 

*Εξακολουθούν  να ισχύουν οι εισφορές 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς καμία έκπτωση.

 

*Παράλληλα, διατηρείται ως βάση υπολογισμού των ελαχίστων εισφορών το 70% του βασικού μισθού ανειδίκευτου άγαμου εργάτη. Δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει η έκπτωση 30%. Αυτό σημαίνει πως οι ελάχιστες εισφορές για κύρια σύνταξη θα ανέλθουν στα  54,5 ευρώ/μήνα (13,3% Χ 70% Χ 410 ευρώ), ενώ οι ελάχιστες εισφορές για την υγεία στα 28,2 ευρώ.

 

3. Όσον αφορά όλους τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, είτε αυτοί έχουν εισόδημα άνω ή κάτω των 7032 ευρώ ετησίως, είτε έχουν άνω ή κάτω των πέντε ετών ασφάλισης ισχύσουν τα ακόλουθα :

 

* Καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (η οποία ίσχυε φέτος).

 

Έτσι από 1/1/2019 ως ασφαλιστέο εισόδημα θα θεωρείται το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος του πιο πρόσφατου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους και των εισφορών που καταβλήθηκαν. Εν προκειμένω οι εισφορές του Ιανουαρίου του 2019 θα υπολογισθούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2017 συν τις εισφορές που κατέβαλλαν οι επαγγελματίες το 2018 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2017…

 

Δε βρέθηκαν σχόλια

Μπορείτε να αφήσετε σχόλιο μόνο αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Newsletter
Newsletter
   
Έκδοση για Ε9 - Για παραγγελίες πατήστε εδώ
Β.Καράογλου Α.Ε.
Ισολογισμός
Φορολογικά Εργαλεία
Ημερολόγιο
facebook logo
twitter logo
iphone app